Polévka ze zeleného hrášku se šunkou a křupavými krutóny
(10 dospělých porcí)
Suroviny (g/ml):
- Rostlinný olej 50
- Česnek 10
- Cibule bílá 200
- Zeleninový vývar 2000
- Smetana 31% 100
- Toustový chléb na krutóny 100
- Mražený hrášek 500
- Vepřová šunka 50
- Sůl 10
Postup:
Najemno nakrájenou cibuli zpěníme na másle, zalijeme vývarem a smetanou. Provaříme a následně přidáme mražený zelený hrášek, krátce povaříme, rozmixujeme a dochutíme solí. Z toustového chleba odřízneme kůrku a nakrájíme na 1 cm velké kostky, které pečeme v troubě dokřupava. Šunku nakrájíme na nudličky a orestujeme na másle.
Červená řepa s jablky, vlašskými ořechy a zakysanou smetanou
(10 dospělých porcí)
Suroviny (g/ml):
- Červená řepa 800
- Jablka 800
- Vlašské ořechy 50
- Zakysaná smetana 200
- Javorový sirup 10
- Citronová šťáva 100
- Sůl 1
Postup:
Uvařenou a oloupanou červenou řepu nakrájíme společně s vyjadřincovanými jablky na plátky. V míse smícháme spolu se zakysanou smetanou a dochutíme solí, javorovým sirupem a citronovou šťávou. Na závěr posypeme nasekanými vlašskými ořechy.
Hejk s bylinkovou krustou, omáčkou z červených paprik, brokolicí a vařeným bramborem
(10 dospělých porcí)
Suroviny (g/ml):
Ryba
- Filet hejk 1300
- Rostlinný olej na opečení ryby 50
- Sůl 10
Krusta na rybu
- Strouhanka 100
- Petrželová nať 10
- Máslo 50
Omáčka
- Máslo 50
- Cibule 100
- Červená paprika (kapie) na kostky 300
- Vývar (zeleninový, kuřecí, rybí) 500
- Smetana 31% 50
- Sůl 10
Příloha
- Brambory 1500
- Pažitka 20
- Sůl 10
- Brokolice 500
- Sůl 10
- Máslo 50
Postup:
Z filetů ryb nakrájíme porce, osolíme a krátce opečeme z obou stran. Strouhanku spolu s petrželovou natí rozkutrujeme (rozmixujeme) a lehce osolíme. Rovnoměrně rozvrstvíme na jednotlivé porce ryb. Najemno nakrájenou cibuli a papriky orestujeme na másle. Zalijeme smetanou a vaříme doměkka. Rozmixujeme, dle potřeby přidáme vývar, dochutíme a procedíme přes jemný cedník.
Oloupané brambůrky uvaříme doměkka, přidáme máslo a pažitku. Brokolici rozebereme na jednotlivé růžičky a vaříme na páře. Dochutíme solí.
Ryby dáme péct do vyhřáté trouby na 180 °C, 5 minut.
Krémová mléčná rýže s mandlemi a ovocnou omáčkou
(10 dospělých porcí)
Suroviny (g/ml):
- Rýže kulatozrnná 200
- Olej na orestování rýže 50
- Mléko 1200
- Sůl 1
- Smetana 32% 50
- Mletý kardamom 5
- Vanilkový extrakt 1
- Cukr 150
- Mandle 20
Ovocná omáčka
- Mražené jahody (nebo maliny, třešně, jahody) 300
- Cukr 50
- Solamyl 5
Postup:
Rýži krátce orestujeme na oleji, přidáme cukr, kardamom a vanilku. Zalijeme vodou a krátce povaříme. Za stálého míchání přiléváme postupně mléko, až bude rýže měkká. Dáme vychladnout. Do připravené rýže vmícháme vyšlehanou šlehačku a nadrobno nasekané mandle.
Mražené ovoce dáme do hrnce, přidáme cukr dle chuti a přivedeme k varu. Solamyl rozmícháme ve studené vodě a zahustíme omáčku, kterou krátce provaříme a dáme vychladnout.