Hlavní záměr projektu
- Příprava tradičního mezinárodního pokrmu (obědového menu) v českých školních jídelnách.
- Poznání stravovacích zvyklostí jiných národů a současné rozšíření vědomostí o partnerské zemi netradiční formou.
- Obohacení a zpestření nabídky pokrmů a chutí nabízených školními jídelnami.
- Pozitivní propagace školního stravování.
- Vytvoření příležitosti pro školy a jídelny spolupracovat na projektu s mezinárodní účastí.
- Podpora kuchařů v jejich setkávání a vzájemném obohacování o nové zkušenosti.
Popis projektu
Projekt je rozdělen do dvou částí.
Pro obě části projektu vítáme osobní účast vrcholných představitelů partnerské země v ČR, generálních partnerů akce, hlavních partnerů, ředitelů škol, reprezentantů kraje a zástupců pozvaných médií.
1. část – Úvodní workshop pro zástupce školních jídelen – ukázka a praktická výuka přípravy mezinárodního obědového menu.
Zahraniční partner projektu zajistí profesionálního, nejlépe rodilého kuchaře, který spolu s českým profesním garantem (šéfkuchařem) a Státním zdravotním ústavem (SZÚ) navrhne obědové menu sestávající se z tradičních chodů cizí partnerské země, a to v souladu s vyhláškou 107/2005 Sb. o školním stravování, ve znění pozdějších předpisů.
Jelikož je Státní zdravotní ústav odborným garantem, je touto institucí menu schvalováno a zároveň by mělo splňovat kritéria ´Zdravé školní jídelny´ (projekt Státního zdravotního ústavu), zejména co se týče čerstvosti surovin a množství soli.
Celé obědové menu zahrnující polévku, hlavní jídlo a doplněk (salát, dezert, ovoce) a použité suroviny musí splňovat požadavky na vhodnost a pestrost stravy pro děti školního věku.
AŠJ ČR vybere po předchozí propagaci projektu 20–25 školních jídelen z celé ČR, jejichž zástupci (ředitel/ka školy, vedoucí jídelny, hlavní kuchař/ka) se zúčastní celodenního kurzu vaření v reprezentativních prostorách generálního partnera akce, v Makro Akademii v Praze.
Workshop s osobní účastí partnerů a médií je zakončen ochutnávkou připraveného obědového menu a předáním Certifikátu o účasti všem absolventům kurzu.
2. část – Den mezinárodní kuchyně ve školních jídelnách
Absolventi celodenního workshopu (kuchaři/kuchařky) následně připraví ve zvoleném termínu osvojené obědové menu partnerské země ve své školní jídelně pro žáky a zaměstnance školy. Vybrané termíny vaření ve školní jídelně probíhají za osobní návštěvy velvyslance a dalších pozvaných hostů.
Součástí tohoto dne je doprovodná aktivita škol – Projektový den, která dětem přibližuje partnerskou zemi.
Doprovodná aktivita škol – Projektový den
Projekt „Den mezinárodní kuchyně v českých školních jídelnách“ otevírá školám možnost zpestřit v tento den nejen školní oběd, ale také samotnou výuku žáků, a to formou Projektového dne, při kterém se děti dozví více o partnerské zemi, její historii, kultuře, zeměpisných zajímavostech. Forma projektového dne je ponechána na kreativitě jednotlivých škol.
Pro jeho podporu připraví AJŠ ČR ve spolupráci s partnerskou zemí prezentační leták s popisem ingrediencí a postupu přípravy celého menu. Současně představí základní údaje o cizí zemi. Dvojjazyčná mutace letáku (CS – EN), určená pro všechny děti účastnících se škol v odhadovaném nákladu 6 000 kusů, může být využita i jako mezipředmětová výuková pomůcka.
Propagace projektu
- Noviny, časopisy, rádia, televize, za součinnosti partnerů.
- Certifikát osvědčující účast na vzdělávací aktivitě – 50 ks
- Prezentační leták – dvojjazyčná mutace (prezentace akce, partnerské země, obědového menu) – cca 6.000 ks
- Letáky s popisy jednotlivých chodů – formát A4, 3ks (polévka, hlavní jídlo, zákusek), 60 x 3 ks
- Plakát formátu A1 k propagaci akce v prostorách škol/jídelen – 60 ks
- Upomínkové předměty (pro účastníky workshopu,
popř. pro žáky jednotlivých škol, např. tužky s logem akce nebo země, kuchařské zástěry, čepice, kalendář).