Tisková zpráva, 22. března 2016
Školní jídelny pronikají do tajů thajské kuchyně
Školní jídelny se snaží sledovat aktuální gastronomické trendy a pomáhá jim v tom i Asociace školních jídelen ČR ve spolupráci s Velvyslanectvím Thajského království. V pražské MAKRO Akademii se pod jejich záštitou uskutečnil „Den thajské kuchyně ve školních jídelnách“. Pod profesionálním vedením si kuchařské týmy z českých škol vyzkoušely přípravu tradičního thajského menu.
Projekt si klade za cíl přiblížit exotickou kuchyni žákům i učitelům a nabídnout jim nové alternativy stravování ve školách. Základem thajské kuchyně jsou čerstvé ryby, mořské plody a zelenina. „Asijská kuchyně je bohatá na vitamíny a je nutričně vyvážená. Přitom byste jenom stěží ve školních jídelnách hledali například kokosové mléko, klíčky nebo koriandr,“ komentuje Petr Stádník, šéfkuchař MAKRO.
Celodenní kurz vaření proběhl v režii thajského šéfkuchaře Kenyho Khamteuna v prostorách MAKRO Akademie v pražských Stodůlkách. Zúčastnili se ho zástupci 22 českých školních jídelen z celé republiky. Náplní kurzu byla příprava tradičního thajského obědového menu přizpůsobeného požadavkům a potřebám českých školních jídelen. „Thajská kuchyně je velmi rozmanitá a kombinuje neobvyklé a svěží chutě. Myslíme si, že by mohla jídelníčky školních jídelen příjemně zpestřit,“ říká šéfkuchař MAKRO Petr Stádník.
Na workshop zavítal také velvyslanec Thajského království v Praze Narong Sasitorn, který vyvrátil častou představu o tom, že thajské jídlo musí být ostré. Zdůraznil zejména vyváženou harmonii jednotlivých chutí, která je pro tuto asijskou kuchyni typická.
Konkrétní menu bylo navrženo a doporučeno rodilým thajským šéfkuchařem. Vhodnost použitých surovin schválili zástupci projektu Zdravá školní jídelna a šéfkuchař Radek Šubrt, který menu přizpůsobil českým normám a finančnímu limitu 34 Kč daného na nákup surovin pro jeden kompletní školní oběd.
V rámci druhé části projektu kuchařky připraví thajské obědové menu i ve svých školních jídelnách během takzvaného „Dne thajské kuchyně v českých školních jídelnách“. Jeho součástí bude také bližší seznámení žáků s kulturním dědictvím Thajského království.
Kuchaři ze školních jídelen připravovali následující menu:
· Vepřový vývar se zeleninou a tofu (Tom Ťiud Mu Sab Tofu)
· Restované kuřecí nudličky s čerstvou zeleninou (Kai Phad Phak)
· Kuličky tapioky s čerstvým ovocem na kokosovém sladkém nálevu (Saku Polamai Dezert)
Projekt pořádá Asociace školních jídelen ČR a zaštítilo ho Velvyslanectví Thajského království, Obchodní komora Thajského království a senátor České republiky Vladimír Plačko. Generálními partnery projektu jsou MAKRO Cash & Carry ČR s.r.o. a BONNO GASTRO SERVIS. Partnery projektu jsou Všeobecná zdravotní pojišťovna a Státní zdravotní ústav.
Více zde: //asjcr.cz/news/skolni-jidelny-pronikaji-do-taju-thajske-kuchyne-makro-cash-carry-cr-s-r-o/