Školení je zaměřeno na znalosti nutné k ochraně veřejného zdraví v souladu s požadavky vyhl.č. 490/2000 Sb. O rozsahu znalostí a dalších podmínkách k získání odborné způsobilosti v některých oborech ochrany veřejného zdraví.
V současné době, díky flexibilnímu a modernímu přístupu k výrobě pokrmů prezentovaného Evropskou legislativou, roste důraz na školení personálu. Pro zajištění bezpečnosti pokrmů je nutná znalost hygienické problematiky, a to veškerým personálem stravovacích provozů.
Provozovatel je primárně zodpovědný za bezpečnost potravin a vhodným a kvalitním proškolením získá jistotu, že budou bezpečné pokrmy skutečně vyráběny. Provozovatel je povinen pravidelně školit veškerý personál a vést o tom písemnou dokumentaci. Důležitá je průběžná kontrola dodržování školených témat.
Systém HACCP je preventivním ochranným mechanizmem, který při správném používání a dodržování garantuje, že v provozovně jsou vyráběny bezpečné pokrmy.
V současné době školení personálu nabývá neustále na důležitosti, a to zejména v souvislosti s Evropskou legislativou.