Chtěli bychom všem zúčastněným poděkovat za kladné ohlasy na námi pořádanou konferenci S chutí do světa výživy. Za všechny nyní publikujeme článek Mgr. Ivany Kleinové ze ŠJ Labská, Brno, za který bychom jí chtěli ještě jednou poděkovat. Chvála není rozhodně důvod proč podobné akce pořádáme, ale když nám někdo zašle takový krásný článek pracuje se nám hned o něco lépe.
S CHUTÍ DO SVĚTA VÝŽIVY
„aneb setkání teorie s praxí“
…..právě s tímto lákavým nadpisem mi přistála o letních prázdninách v poště pozvánka na konferenci, která slibovala, že se společně vydáme do světa výživy a pokusíme se zjistit, kdy nám přináší zdraví, a naopak, kdy nám může způsobit řadu zdravotních problémů, co je důležité vědět o potravinách, jak se rozhodovat při jejich výběru aj.
Tomuto pozvání nelze upřít atraktivitu vůči jiným pozvánkám, kterými se plní nejen má služební pošta. Troufám si říct, že se s různými workshopy a konferencemi „roztrhl pytel“
a je velmi důležité umět si vybrat takovou, která nabízí skutečně odborné a fundované informace. Rozhodujícím momentem mého výběru byla zpráva, že konferenci pořádá AŠJČR, se kterou velmi ráda spolupracuji, neboť je zárukou preciznosti, odbornosti a kvality. Neváhala jsem a na konferenci jsem se přihlásila.
Asociace byla vstřícná s výběrem termínu konání konference, neboť zvolila dny 18. a 19. 10. 2017, kdy už máme náročný „rozjezd“ školního roku za sebou. Neméně kladně hodnotím výběr místa konání konference – Makro Akademie v Praze, která nabízí prostory exkluzivně vybavené právě pro podobné gastronomické akce.
Do Prahy se nás sjela velká skupina pracovníků školního stravování. S některými spolupracuji, některé znám pouze od vidění, některé jsem měla možnost potkat poprvé. Velmi cenné je, že kromě znalostí, které na workshopu při odborných přenáškách získáváme, si odvážíme zkušené a cenné rady kolegů z jiných provozů.
Konference byla sofistikovaně koncipovaná do jednoho dne teoretického a druhého praktického, přičemž teoretické znalosti jsme měli aplikovat při praktickém workshopu v druhém dni. Náplní prvního – teoretického dne byly profesionálně vedené přednášky. Preciznost je vždy postavena na detailech. Jedním z nich byla přehledně zpracovaná skripta, která jsme v úvodu obdrželi. Jsou v nich všechny interpretované prezentace, každá je zřetelně doplněna jménem přednášejícího včetně jeho působiště a kontaktů. Tento cenný materiál jsem již použila k proškolení zaměstnanců naší školní jídelny a také se k těmto informacím mohu kdykoliv vrátit. V pořadí první přednášku přednesla Mgr. Alexandra Košťálová o významu jednotlivých složek výživy a jak stavět zdravé tělo. Plynule na ní navázala PhDr. Mgr. Leona Mužíková, Ph.D., se svým přednáškovým dítětem – potravinová pyramida neboli výživová doporučení pro každého. V závěru této poutavé přednášky jsme si mohli vytvořit sebehodnocení skladby jídel posledních dnů – pro některé zajímavé zjištění. Pestré přednáškové dopoledne bylo ukončeno výtečným obědem připravovaným mistry kuchaři přímo v Makro Akademii.
Odpolední blok otevřela Mgr. Ivana Lukašíková s docela diskutovanou tématikou skutečné kvality školního stravování a její někdy přehnané kritiky v médiích. Novým příspěvkem pak zábavnou formou navázal pan profesor Ing. Jan Moudrý, CSc. z Jihočeské Univerzity v Českých Budějovicích, který hovořil o principech udržitelného rozvoje a o využití regionálních a sezónních potravin ve veřejném stravování. Závěr přednáškového dne patřil dietnímu stravování ve školních jídelnách. Přestože to byl den plný informací, poutavé přednášky doplňovaly zajímavostmi, zkušenostmi i reálnými příklady.
Druhý den semináře byl zaměřen prakticky, tudíž jsme do Makro Akademie vpluli pracovně oděni. Nejprve jsme všichni obdrželi jednotné zástěry, pak nás organizátorky ze SZÚ rozdělily do pracovních skupin, přičemž každá skupina byla barevně odlišena náramky. Zábavnou formou jsme si připravovali pokrmy a následně je degustovali. Organizačně byla práce dobře rozplánovaná, každá skupina si nejprve mohla vyzkoušet svačinky. Za všechny bych zmínila čočkový salát s rajčaty a pomazánku z červené řepy. V oddělení polévek jsme připravovali např. kukuřičnou polévku s černou čočkou a další. Z hlavních jídel mě oslovil africký sumeček v tomatovém lůžku s bramborovými noky a bazalkovým pestem. Třešinkou každého menu jsou dezerty, zde bych uvedla např. jogurt s ovocným přelivem a mléčnou rýži se skořicovými jablíčky. Zpestřením těchto kulinářských úseků bylo oddělení plné varovných příkladů spotřebované soli, jednoduchých a přidaných cukrů na osobu a rok. Všechna stanoviště komfortně vybavené kuchyně Makra se při praktickém dni proměnila v oázu příjemné atmosféry a gurmánského potěšení.
Závěrem bych chtěla všem organizátorům, především týmu AŠJCR, SZÚ a Makra velice poděkovat za jejich snahu, entuziasmus a čas, který museli pro zdařilost této akce věnovat. Konference byla hodnotná a přínosná, měla velmi pestrou náplň, vše bylo dokonale organizované, časový harmonogram byl přísně dodržován a přitom vše bylo doprovázeno neustálým úsměvem a ležérní pohodou.