Metodika je výstupem Mezirezortní pracovní skupiny pro institucionální stravování. Jde o dokument doporučujícího charakteru, který nabízí návod, jakým způsobem dietní stravu zajistit a poskytnout v případě, že je po ní poptávka. Prošla pilotním testováním na reprezentativním vzorku škol, které ji velmi ocenily. Na její přípravě se podíleli odborníci napříč obory od nutričních terapeutů, přes hygieniky a metodiky školního stravování až po odborníky na gastronomii.
„Chceme udělat vše pro to, aby i žáci a studenti s dietním omezením mohli se svými spolužáky ve školní jídelně zasednout k jednomu stolu. To ale nepůjde bez pomoci zařízení školního stravování a ochoty personálu připravit dietní pokrm, či ohřát pokrm z domu donesený. Proto jsme v rámci mezirezortní skupiny pro institucionální stravování vyvinuli metodiku, podle které se tyto děti budou moci ve škole stravovat,“ říká ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.
„Metodika poskytování dietní stravy v rámci školního stravování je pomůckou, která nabízí ucelený a oficiální návod, jakým způsobem dietní stravu zajistit v případě, že je po ní poptávka,“ doplňuje ředitelka Státního zdravotního ústavu Barbora Macková.
Kromě obecných informací, které zahrnují administrativní náležitosti, jako je například správná podoba potvrzení od lékaře, popisuje metodika principy nejčastěji se vyskytujících dietních omezení. Jednou z hlavních částí jsou pak 4 mikrometodiky uvádějící 4 různé způsoby, jakými lze dietní stravu umožnit, poskytnout či zajistit – tedy buď vařením dietní stravy přímo v jídelně, dovážkou dietního jídla od externího dodavatele ihned po dohotovení, dovážkou po zchlazení nebo umožněním ohřátí vlastního doneseného pokrmu. Podrobně jsou zde popsány také hygienické zásady při poskytování dietní stravy, které byly v praxi často různě interpretovány či nedostatečně známy. V tomto ohledu je tedy metodika velmi popisná a ilustrativní a dobře didakticky sestavená tak, aby si byl personál naprosto jistý, že postupuje bezpečně.
Vydat metodiku však nestačí. V současné době probíhají pod taktovkou Státního zdravotního ústavu semináře jak pro dozorové orgány (hygieniky a inspektory České školní inspekce), tak pro metodiky školního stravování a nutriční terapeuty, aby byl sjednocen výklad metodiky. Tedy aby školní jídelny dostaly na své otázky shodné odpovědi a robustní metodickou podporu.
Samotné školení pro personál školních jídelen jsme pro Vás naplánovali na 19. března 2024 a uskuteční se online formou. Zaměstnanci školních jídelen se informace dozvědí přímo od autorů metodiky, čímž bude zajištěn co nejpřesnější výklad.