On-line seminář – Představení oficiální státní metodiky poskytování dietní stravy v rámci školního stravování – 19. 3. 2024
Informace o semináři
Zveme vás na on-line seminář k jednotnému výkladu Metodiky poskytování dietní stravy v rámci školního stravování. Tato metodika vznikla ve spolupráci Státního zdravotního ústavu, Ministerstva zdravotnictví a Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy.
Metodika poskytuje ucelený a detailní návod, jak bezpečně poskytovat, zajišťovat či umožňovat dietní stravování v případě, že je o něj poptávka.
Reflektuje nejasnosti, které se vyskytují v praxi a popisuje správná a bezpečná řešení. Metodika byla pilotně testována na reprezentativním vzorku zařízení školního stravování a je považována za velmi praktickou, srozumitelnou a ihned využitelnou. Seminářem vás provedou autoři metodiky.
Seminář je realizován Státním zdravotním ústavem a technicky ho zajišťuje Asociace školních jídelen ČR, z. s.
19. března 2024
Přihlásit je možné od 8:00,
začínáme v 9:00.
Program semináře
- Obecná část
- Nejčastější dietní omezení
- Zajištění dietního stravování formou donášky vlastní stravy, tzv. „krabičky”
- Zajištění dietního stravování formou přípravy ve vlastním provozu, tzv. „in house”
- Zajištění dietního stravování formou dovozu druhým subjektem přímo po dohotovení
- Zajištění dietního stravování formou dovozu druhým subjektem po zchlazení
- Diskuze, zodpovězení dotazů
Přednášející
Metodika je ke stažení
Zařízení školního stravování je pro naprostou většinu dětí a dospívajících místem, které navštíví alespoň jednou za den. Bez ohledu na spokojenost by měli mít jistotu toho, že pokrmy, které dostanou, jsou pro ně bezpečné a zdravotně nezávadné. To, co je pro jednoho bezpečné, však může být pro druhého v extrémním případě až život ohrožující.
Řeč je o strávnících, kteří školu sice navštěvují společně se svými vrstevníky, ale ve společném stravování jim brání onemocnění, které vyžaduje dietní úpravu stravy. Bez pomoci zařízení školního stravování a ochoty jeho personálu připravit dietní pokrm (příp. ohřát z domu přinesený) se tak tito strávníci mohou dostat do situace, kdy si nemají jak zajistit stravu.
Velký problém nastává v případě, kdy rodiče potřebují, aby dítě docházelo do školní družiny, pokud následuje odpolední vyučování, nebo v případech, kdy těsně na konec vyučování navazují zájmové kroužky. Navíc jsou v ten moment vyloučeni z kolektivu vlastní třídy.
Tento dokument by tak měl sloužit jako příručka, která provede každé zařízení školního stravování přípravou a praktickým provedením dietního stravování, dotkne se nejdůležitějších témat a pomůže s praktickými aspekty přípravy dietní stravy.
Cena a rezervace školení
Jak postupovat při rezervaci
- Zvolte počet účastníků – vedle tlačítka Rezervovat školení
- Vyplňte jména účastníků do polí níže – jméno a příjmení do jednoho pole
- Klikněte na tlačítko Rezervovat školení
- Na stránce Košík zkontrolujte objednávku – částku, počet účastníků i jejich jména
- Pokud je vše v pořádku, klikněte na tlačítko Přejít do pokladny ¹
- Vyplňte požadované údaje a klikněte na tlačítko Objednat ²
Poznámky
¹ Pokud není vaše objednávka v pořádku, můžete zvolené školení odebrat pomocí křížku vlevo od vybraného školení a postup opakovat.
² V případě, že si u nás vytvoříte účet, přijdou vám do emailu přihlašovací údaje. Při další objednávce se pak budete moci přihlásit do systému a ušetříte si práci s vyplňovaním polí pro fakturaci na stránce Pokladna. Při první objednávce můžete po vyplnění fakturačních údajů na stránce Pokladna zatrhnout pole Vytvořit účet (úplně dole na stránce) a účet vám bude vytvořen automaticky.
V případě, že přihlašujete více osob, prosíme o vypsání jmen a příjmení do příslušných kolonek v registračním formuláři – nutné k prezenci a přípravě certifikátů.
Na základě rezervace vám bude elektronicky doručeno potvrzení objednávky a následně obdržíte elektronicky fakturu se splatností 10 dní.
Každý účastník semináře obdrží osvědčení o proškolení.