Velikonoční „Pestiños“

„Pestiños“ je španělské cukroví, typické pro období Vánoc či Velikonoc, ačkoliv si ho můžete udělat kdykoliv kdy na něj dostanete chuť.
Recept je typický především pro oblast Andalusie a může se připravovat v různých variantách. Většinou se však jedná o produkt z mouky, který je smažen na oleji a máčen v medu.
- Čas na přípravu10 min
- Čas na vaření25 min
- Celková doba přípravy35 min
- Výtěžek6 muffins
- Velikost porce80g
- Energie320 kal
Suroviny
Pestiños
- 1 kg hladké mouky
- 1 balení kvasnic
- 1 lžíce citronové / pomerančové kůry
- 1 sklenice oleje
- 4 až 5 hřebíčků
- 1 sklenice bílého vína
- špetka soli
- ¼ kg cukru
- 1 lžička anýzu
- 1 lžička skořice
Příprava
Příprava velikonočních Pestiños
Ve velké míse napřed promícháme víno, hřebíček, anýz, odstátý olej a kůru z pomeranče nebo citronu. Následně přidáme mouku a kvasnice.
Vše důkladně promícháme, dokud nezískáme homogenní těsto. Těsto vyválíme válečkem a nakrájíme na čtverce jejichž špičky ohneme dovnitř.
Vedle si rozpálíme pánev s olejem, do kterého přidáme trošku citronové nebo pomerančové kůry a „pestiños“ smažíme dohněda.
Po usmažení je posypeme cukrem a skořicí a můžeme pokopat medem. Necháme vychladnout a servírujeme
