Asociace školních jídelen České republiky, z. s. navázala oficiální spolupráci s Asociací zdravotnických škol České republiky z. s. (AZS ČR) v listopadu 2018 na konferenci zdravotnických škol v Nymburku.
Vzájemná spolupráce byla zahájena na základě dlouhodobé snahy AŠJ ČR podporovat projekt vzniku krajských center sdílení dobré praxe v celé ČR s cílem vytvořit jednotné zázemí – platformu, pro sdílení odborných informací v oblasti zdravého stravování a výživy, sdílení praktických rad a názorných ukázek příkladů dobré praxe. Cílem spolupráce obou asociací je zvyšovat zdravotní a nutriční gramotnost pracovníků školních jídelen a podpořit výchovu dětí a žáků v oblasti osvojování správných stravovacích návyků.
Dne 27. ledna 2022 se koná v SZŠ a VOŠ zdravotnické, Merhautova, Brno, celostátní pracovní setkání vyučujících oboru Nutriční asistent a Diplomovaný nutriční asistent. Obsahem setkání je zejména sdílení pracovních, odborných a pedagogických zkušeností a dalších možností a podnětů, které přináší každodenní praxe. Společnými tématy jsou: celostátní soutěž odborných dovedností v oboru NA, využívání odborného software ve výuce, plánované výjezdy žáků, studentů a učitelů na odborné stáže do zahraničí v rámci programu Erasmus plus, možnosti poskytovatelů odborné praxe a jejich využití napříč regiony a studijní opory a odborná literatura.
Zdravotnické školy z Brna (Merhautova), Zlína, Karlových Varů a Ostravy jsou také zapojeny do společného projektu, pořádaného a podporovaného AŠJ ČR, s názvem „Umíme to bez lepku“. Cílem projektu je podpořit sociální začlenění a pozitivní psychický vývoj dětí a žáků s dietním omezením v celodenním stravování.
Text pro tuto aktualitu dodal: PhDr. Karel Štix, Předseda Asociace zdravotnických škol ČR