Jsou současné výživové normy aktuální?
SZÚ ve spolupráci s KHS, MZ ČR publikoval velice zajímavou studii „Školní obědy vyžadují aktualizaci hodnocení i výživových norem – jinak se situace nezlepší“. Autorem je J. Ruprich, CZVP SZÚ. Doporučujeme si celý materiál prostudovat. V kostce se dá říci, že školní jídelny fungují, jak mají i když není vždy snadné dodržet složení spotřebního koše dle norem EFSA a WHO. Největší problém je dle studie v nedodržování minimálního množství tuků v připravovaných pokrmech. Tuky jsou důležitým rozpouštědlem mnoha vitamínů v lidském těle a je dobré vědět, že toto je problém. I když pochybení nejsou nikterak vážná – celková energetická hodnota oběda je sice ve většině jídelen nižší, ale pohybuje se jen těsně pod stanovenými normami. Hlavní otázkou tak zůstává, zda by stávající normy nesnesly aktualizaci, která by je více přiblížila dnešní realitě.