Dietní stravování
Otázka dietního stravování je aktuálně diskutované téma a do budoucna jeho důležitost poroste. Jedním z mnoha důvodů je narůstající počet dětí, které vyžadují specifický přístup k přípravě stravy. Školská zařízení mají ze zákona povinnost zajistit hmotné zabezpečení dětem. Zákon už ale neupravuje legitimní možnost financování přípravy dietních pokrmů. Odborná veřejnost a pracovníci stravovacích provozů volají po úpravě legislativy tak, aby byla možnost přípravy a financování diet zakotvena v zákoně. S tím úzce souvisí erudice zúčastněných pracovníků na straně poskytovatele dietního stravování, která není vyhovující. Z toho vyplývá odlišný postoj jednotlivců k přicházejícím změnám. Co hůře, zbytečné obavy mnohdy přerostou v nechuť nadcházející změny akceptovat a realizovat. Pak je mnohem těžší pracovníky motivovat k pozitivnímu přijetí nových věcí.
Abychom mohli efektivně ovlivnit výkonný personál školních jídelen je nezbytně nutné, aby vedoucí pracovníci správně pochopili důležitost chystaných změn. Právě u vedoucích pracovníků musí veškeré snahy začít a jako první musí na základě školení učinit trvalé změny v postoji k přicházejícím změnám. V úvodu budeme realizovat školení s úvodem do oblasti dietního stravování, kde se uchazeči dozví základy přípravy diet, druhy diet a rady k praktickému využití. Výsledkem bude pochopení personálu a překonání obav z nových věcí. To je účelem školení vedoucích pracovníků, aby byli schopni zajistit u svých kolegů ve školních jídelnách žádoucí přijetí změn. Teprve po správném zvládnutí námitek personálu a eliminaci obav z inovací budeme moci zabezpečit požadovanou úroveň kvality dietních pokrmů.