Dovolte nám malé ohlédnutí za naším společným seminářem „Česká klasika v moderním podání“, který se uskutečnil na konci dubna v Brně. Pevně doufáme, že to pro Vás byl přínosný a obohacující seminář, a to nejen nabytím nových informací od přednášejících, ale i možností „neformální“ diskuse s paní poslankyní Valachovou. Tímto bych tedy rád poděkoval všem zúčastněným – účastníkům, přednášejícím i hostům.
Poděkování od ředitelky ŠJ Svornost:
V pátek 26. dubna 2019 se uskutečnil ve Školní jídelně Brno seminář na téma Česká klasika v moderním podání. Účelem tohoto setkání bylo hlavně předání informací a společná spolupráce na přetvoření klasických českých receptur v novější modernější verzi. Děti milují rajskou a svíčkovou omáčku, kterou jsme společně poupravili a obohatili. Dalším receptem bylo kuře na zelí, kde jsme zkoušeli původně klasické vepřo-knedlo-zelo. Přidáním bulguru do bramborového knedlíku jsme tento recept ještě odlehčili. Vzhledem k tomu, že seminář podpořila i Markétka Hrubešová, byl zařazen recept z její kuchařky. Markéta Hrubešová čerpala inspiraci od B.D. Rettigové. Výchozím receptem bylo obyčejné hovězí na kapustě s kořenovou zeleninou a zemčaty (brambory).
Seminář byl obohacen přednáškami od zkušených lektorů. Mgr. Košťálová ze SZÚ Praha, MVDr. Hadámková spolu s Ing. Blahovou z KHS Jihomoravského kraje a Mgr. Krobot z lékařské fakulty MU. Návštěvou nás poctila i paní poslankyně Mgr. Kateřina Valachová, Ph.D., která naslouchala našim připomínkám a pokud to bude jenom trochu možné, zapracuje je do dalších plánů v oblasti legislativy školního stravování. Nakonec jsme všichni společně ochutnali připravené pokrmy, které všem moc chutnali. Děkujeme všem za účast a určitě v tom budeme pokračovat i do budoucna.
Marta Mandincová, ředitelka ŠJ Svornost