Publikujeme pro vás příspěvek, který nám zaslali z Centrální školní jídelny v Lovosicích. Děkujeme.
Ve středu 28. března proběhl v Lovosicích ŠPANĚLSKÝ DEN. Projektový den se uskutečnil i na ZŠ Všehrdova. Škola pojala tradičně projektový den po svém a zapojili se do něj úplně všichni. Třídy školy se proměnily ve španělské národní barvy. Skvělou atmosféru ocenili návštěvníci v čele se starostou Dianem a výkonným ředitelem Asociace školních jídelen ČR Karlem Jahodou. Žáci ve všech třídách pod vedením pedagogů zkoušeli rozmanité aktivity se španělskou inspirací, tančili flamenco, kreslili španělské tanečníky a učili se některé španělské věty. Škola se zaměřila nejen na španělskou kulturu, ale i na historii i zeměpis. „Výzdoba ve škole byla nápaditá a bylo vidět, že si děti společně s pedagogy dali záležet. Pedagogická tým ZŠ Všehrdova v čela s paní ředitelkou byl perfektní a kreativní a nezbývá jen poděkovat za jejich přístup a nasazení,“ uvádí ředitel AŠJ ČR Jahoda. Vyučování bylo zakončeno španělským menu ve školní jídelně.
Jídelna byla od vstupu vyzdobena hezkými obrázky školáků na téma španělské kultury, kuchyně i přírody. Žáci i hosté si k obědu mohli pochutnat na delikatesní zeleninové polévce andaluské gazpacho, která je tvořena ze zeleniny v čele s paprikou, a zajímavostí je, že se podává za studena, buď v misce nebo ve sklenici s brčkem jako džus.. Hlavní chod pak tvořila valencijská paella a jako dezert pomeranč s medem a olivovým olejem. Kuchařský tým se tradiční španělské menu naučil připravovat již v listopadu v MAKRO Akademii v Praze, a to přímo pod vedením španělského šéfkuchaře Enrique Garcii Tejada. Cílem akce bylo seznámit kuchaře z českých školních jídelen se španělskou gastronomií a inspirovat se jednoduchými a zdravými recepty z Pyrenejského poloostrova, které jsou díky velkému území rozmanité nejen surovinami, barvami, ale i způsobem zpracování. „Španělských jídel se vydalo přes tisíc, strávníci byli zvědaví a velmi jim chutnalo,“ chválí si Den španělské kuchyně Jana Dreieckerová, vedoucí CŠJ Lovosice. „Děkuji vedení města za podporu i za návštěvu zastupitelů a dalších hostů,“ dodala.
Karel Jahoda – výkonný ředitel AŠJ ČR poděkoval týmu pracovnic CŠJ připravovaného menu a předal jim certifikáty. „Je obdivuhodné, jak tým kuchařek okolo paní ředitelky Dreieckerové šlape. Svařit a vydat bezmála 1500 porcí denně, to si zaslouží obrovský respekt. Když k tomu přičtu ne zrovna ideální podmínky z hlediska prostor a stávající termiky, je to výkon mimořádný. Paní ředitelka podnikla velice odvážný krok a to když nasadila v den pořádání španělské kuchyně jako dvojku tradiční českou svíčkovou. Výsledek byl přes 1000 porcí pro španělské menu oproti 460 porcím ve prospěch svíčkové,“ chválí Jahoda. Následovalo společné focení. Pro hosty byl připraven stůl ve španělských barvách s krásným (a dobrým) dortem s dvojicí tanečníků flamenca. Pochvala za dobrou prezentaci patří žákům Soukromé podřipské střední odborné školy. V závěru akce ještě ředitel Jahoda uvedl, že na konec tohoto roku je plánován den mexické kuchyně. Dodal, že Lovosice budou vždy vítány do jakýchkoliv projektů, které AŠJ ČR pořádá. Jsou pomyslným lakmusovým papírkem a sice že i takto velká centrální školní jídelna dokáže konkurovat daleko menším školním jídelnám v přístupu ke školnímu stravování.