50. výročí systému školního stravování v Českých Budějovicích
Oficiální dopis vedoucí odboru školství a tělovýchovy, Mgr. Dagmar Koubové.
Vážené paní ředitelky, páni ředitelé,
Vážené vedoucí školních jídelen,
letošní školní rok je rokem 50. výročí školního stravování. Systém školního stravování u nás je jedním z mála takto propracovaných. V této souvislosti jste již obdrželi informaci MŠMT. Z něho také již víte, že oslavy tohoto výročí vyvrcholí konferencí v květnu 2014 v Praze. Pojďme i my, v českobudějovických školách toto výročí oslavit, přiblížit tak práci mnoha školských pracovníků, bez kterých by stravování ve školách nebylo umožněno. Pojďme přispět k medializaci pozitivních zpráv o školních jídelnách, přesvědčme veřejnost, že UHO je minulostí a naši pracovníci ve školních kuchyních pracují moderně, využívají netradičních surovin a pracují v moderně vybavených kuchyních. Při tom všem se potýkají s požadovanými výživovými normami, které jsou v rozporu s požadavky strávníků-dětí a žáků současné doby.
Zapojte svoji školu, školní jídelnu tím, že uskutečníte zajímavou či netradiční aktivitu k propagaci školního stravování na Vaší škole do konce března 2014 a také se přihlásíte s dětskými a žákovskými pracemi do soutěže vyhlášené OŠT Magistrátu České Budějovice.
Za 50 let se školní stravování změnilo. Současná doba podporující vzájemné soupeření se nevyhýbá ani školnímu stravování. Pozice, kterou si školní stravování za celou dobu vytvořilo, není dlouhodobě udržitelná, nebude-li se vyvíjet a přizpůsobovat požadavkům zákazníků. Samozřejmě vždy musí být zachován primární účel školního stravování – zajištění stravy podporující zdravý a harmonický rozvoj dětí v době, kdy to nejvíce potřebují. Jsme přesvědčení, že zvýšit úroveň školního stravování je i zájmem vás všech pracovníků školních jídelen. Vaše snaha sama o sobě by nebyla úspěšná bez podpory vedení škol a zřizovatele, ale také vyžaduje zapojení strávníků, dětí i rodičů. O významu školy v rozvíjení stravovacích návyků dětí a žáků jistě neustále na svých zařízeních debatujete, pokuste se o realizaci postupných, třebaže drobných změn, které povedou ke zvýšení spolupráce školy a školní jídelny. Obzvlášť náročná komunikace bude tam, kde škola nemá vlastní školní jídelnu. Ale i tam určitá řešení společně naleznete. Výchova ke správné výživě byla v posledních letech ministerstvem školství opomíjena. V současné době se začíná péče o školní stravování a správnou výživu měnit.
Z pozice zřizovatele je naším zájmem, aby v rámci finančních možností byly školní kuchyně vybaveny zařízením, které ulehčí a zefektivní práci při přípravě a výdeji jídel. Dále jsme si vědomi situace, která nastala v organizaci školního stravování. V minulosti okresní střediska školního stravování, která měla pečovat o rozvoj školního stravování, zvyšovat kvalifikaci pracovníků školních jídelen, dohlížet na jídelny a soustavně s nimi pracovat, již neexistují. Po navázání spolupráce S Asociací školních jídelen ČR, o.s. jsme připravili program vzdělávání vedoucích školních jídelen. Začneme dvoudenním seminářem 10. -11. února 2014 tématem v současné době nejfrekventovanějším – díetním stravováním. Nepůjde pouze o teorii, ale navštívíme školní jídelnu, která v běžném a srovnatelném provozu připravuje několik druhů diet.
Do konce letošního školního roku ještě připravujeme seminář s praktickou ukázkou potravin vhodných pro diety, především celiaky, školení k využití všech možností strojního vybavení školních kuchyní a samozřejmě í hygienické minimum.
Podporu strávníků a rodičů bude nutné dále rozšiřovat. K tomuto záměru budou směřovány také aktivity k 50. Výročí systému školního stravování. Kromě těchto aktivit se můžete společně zamyslet ve svých pracovních kolektivech.
Cesta k úspěchu není snadná, ale skládá se Z mnoha drobných až nenápadných kroků. Váš úspěch
je ve Vašich rukou. Začněte hned!
S několika Vašimi kolegy, vedoucími školních jídelen jsme trochu přemýšleli a nabízíme následující možné aktivity:
Návrh možných aktivit, jak se do oslav zapojit:
– Den pro rodiče ve ŠJ (Den otevřených dveří ve školní kuchyni ( ukázka vybavení kuchyně, možnosti, ochutnávka,..)
– Anketa o nejoblíbenější jídlo
– Dnes vaří i děti – možné využití cvičné kuchyňky případně kuchyně (je na zvážení)
– Chuť jihu Čech – regionální potraviny a krajové recepty (týdenní jídelníček)- Sestavte a ověřte jídelníček s využitím regionálních potravin
– Program „Zkus to zdravě” – Zařazení výukového programu pro MŠ i ZŠ, kontakt www.zkustozdrave.cz, Mgr. Jan Kaňka e-mail: kanka@zkustozdrave.cz
– Budějovice jedí zdravě – ve dnech 3. a 4. března bude na všech školních jídelnách stejný jídelníček (receptury obdrží všechny vedoucí školních jídelen)
– atd,atd…… Vaší vynalézavosti se meze nekladou.
Prosím, z oslav a aktivit pořiďte fotodokumentaci, zajistěte případné produkty, které vzniknou při tvořivé práci s dětmi a lze je uchovat. Využijeme jich pro výstavku v rámci pražské konference a také jako podkladů pro výroční publikaci k 50. Výročí systému školního stravování.
Děkujeme a věříme, že našimi společnými aktivitami ukážeme veřejnosti, že školní stravování je právě to, na co můžeme být pyšní. Určitě se máme čím pochlubit.
Budeme samozřejmě rádi, pokud nás o svých aktivitách budete informovat předem, případně, v rámci možností se zúčastníme.