Kuchařky a kuchaři ze školních jídelen z celé České republiky se v pražské MAKRO Akademii učili, jak zaujmout malé strávníky tradičními severskými jídly. To vše v rámci projektu „Den norské kuchyně v českých školních jídelnách“. Cílem akce bylo představit kuchařským týmům norské pokrmy a rozšířit jim rozhled ve světové gastronomii. Zúčastnění si tak vyzkoušeli pod profesionálním vedením špičkových šéfkuchařů přípravu norského menu. Akci uspořádala Asociace školních jídelen České republiky a záštitu převzalo Velvyslanectví Norského království.
45 minČas na přípravu
1 hr, 20 Doba vaření
2 hr, 5 Příprava celkem
Suroviny
Postup
Z filetů ryb nakrájíme porce, osolíme a krátce opečeme z obou stran.
Strouhanku spolu s petrželovou natí rozkutrujeme (rozmixujeme) a lehce osolíme.
Rovnoměrně rozvrstvíme na jednotlivé porce ryb. Najemno nakrájenou cibuli a papriky orestujeme na másle.
Zalijeme smetanou a vaříme doměkka. Rozmixujeme, dle potřeby přidáme vývar, dochutíme a procedíme přes jemný cedník.
Oloupané brambůrky uvaříme doměkka, přidáme máslo a pažitku.
Brokolici rozebereme na jednotlivé růžičky a vaříme na páře.
Dochutíme solí.
Ryby dáme péct do vyhřáté trouby na 180 °C, 5 minut.
Poznámky
Součást norského čtyřchodového menu