Vánoční nugátový pudink
Recept jsme vám přeložili ze španělského gastronomického webu Hogarmania. Autorem receptu je kuchař Bruno Oteiza.
- Čas na přípravu10 min
- Čas na vaření30 min
- Celková doba přípravy40 min
- Výtěžekpuding
- Energie0 kal
Ingredience
- 1/2l mléka
- 4 vejce
- 100g nugátu (měkčí forma)
- 2-3 lžíce medu
- 200g hořké čokolády
- voda
- 100g cukru
- ½ lžičky citronové šťávy
- Maldonská uzená mořská sůl (lze nahradit nahrubo namletými krystalky mořské soli)
- máta a moučkový cukr na ozdobení
Popis receptu
Nejprve rozklepněte vejce do mísy, přidejte na kousky nalámaný nugát, med a metličkou dobře promíchejte. V rendlíku přiveďte k varu mléku a za stálého míchání metličkou, přilejte do mísy k ostatním surovinám. Připravenou pudinkovou směs nechte stranou vychladnout.
Nyní si připravte karamel. Cukr v rendlíku zalijte trochou vody, přidejte několik kapek citrónové šťávy a zahřejte na mírném ohni.
Šest hlubších formiček na pudink uložte do pečící formy a vlijte do nich připravený horký karamel. Poté zalijte pečící formu vodou tak, aby sahala min do poloviny výšky formiček. Do formiček následně přilejte pudinkovou směs.
Nakonec vložte pečící formu s vodní lázní a formičkami do trouby rozehřáté na 170°C, nechte péci po dobu přibližně 30 min. Je velmi důležité, aby se voda nevyvařila.
V hrnci rozpusťte čokoládu a naplňte ji do papírového kornoutu, kterému ustřihnete špičku. Naneste čokoládu na pečící papír do tvaru stromečků. Upravte stromečky vzhledově dle libosti a posypejte vrcholky vločkami Maldonské uzené mořské soli (případně několika málo krystalky nahrubo namleté mořské soli). Nechte vychladnout a poté opatrně odstraňte pečící papír.
Upečené pudinkové dortíky vyklopte na talíř, ozdobte je listem máty posypejte moučkovým cukrem a na závěr přidejte váš vánoční stromeček.
Recept v originále včetně videa o přípravě receptu najdete zde




