Základní informace:
Základní škola M. Horákové 28 v Hradci Králové byla vybrána jako Krajské centrum sdílení dobré praxe především díky proaktivnímu přístupu jídelny a jejich pracovníků. Jejich snaha o co nejkvalitnější nabídku pokrmů pro žáky i zaměstnance školy nás nadchla. Přikládáme pro váš přehled kopii informací z webu školy.
Události v krajské centru:
[events_list_grouped mode="monthly" scope="all" category="135"]#_EVENTLINK - #_EVENTDATES v #_EVENTTIMES
[/events_list_grouped]
[/events_list_grouped]
Vize školní jídelny:
Jednou z priorit zdravého životního stylu je naučit se správným stravovacím návykům:
- jíst pestrou a správně připravenou stravu
- zvýšit příjem vlákniny = konzumovat více zeleniny a ovoce
- zvýšit příjem tekutin
- snížit příjem solí a tuků (především živočišných)
- Cílem je během devítileté školní docházky seznámit žáky se zásadami správné výživy i s různými možnostmi přípravy pokrmů :
- tradiční česká kuchyně – ochutnáte pokrmy klasické české kuchyně – svíčkovou na smetaně – vepřovou pečení – řízek – bramboráky – knedlíky – buchty – švestkové knedlíky – pečenou kachnu – ap.
- mezinárodní kuchyně – dva dny v měsíci budeme vařit jídla původně připravovaná v jiných zemích např. na Slovensku, v Itálii, v Mexiku. Některé oblíbené pokrmy mohou ve školní jídelně i zdomácnět.
- biopotraviny – jsou produkty vypěstované bez použití chemických hnojiv a pochází-li minimálně 95% použitých surovin z ekologického zemědělství. Měly by mít výrazně nižší množství dusičnanů, dusitanů, barviv,umělých ochucovadel a dalších toxických látek.
- netradiční receptury našich předků – čeká na Vás chutná krmě jež se zove např. lepenice, pajšl, šusterka, pracharanda, kulajda, houbový kuba, šmorn, šoulet, škubánky, cmunda apod.
- zeleninové pokrmy – naše zeleninová jídla se budeme snažit připravovat každý týden, co nejchutněji a pouze z té nejkvalitnější zeleniny. Pokrmy budou pestré, z různých druhů zeleniny a nebudou se ve školním roce ani jednou opakovat.
- pokrmy z ryb – každý měsíc bude na jídelním lístku jiný druh ryby. Vyzkoušíte například limandu, tilápii, tuňáka, žraloka, lososa, tresku, hejka, nilského okouna, krevety, … mražené, chlazené, ve vlastní šťávě, v oleji, v nálevu, smažené, zapečené…
- polévky – říká se, že polévka je grunt. Talíř polévky připraví žaludek na hlavní chod, spolehlivě zahřeje i zasytí. Těšte se na festival polévek ve školní jídelně. Jistě najdete svůj polévkový „hit“.
- alternativní způsob stravování – je odlišný způsob výživy. Můžete se těšit na různá jídla vegetariánské (strava bez tmavých druhů mas, je vice typů), veganské (nepřijímání žádných potravin živočišného původu), frutariánské (konzumace pouze plodů = ovoce, ořechy, případně zeleninu) a makrobiotické (obilniny, luštěniny, místní zelenina a další produkty) stravy.
- speciality – opravdové gurmány a labužníky čeká kulinářské dobrodružství – zabíjačkové, krajové, polévkové, přílohové, sýrové, zvěřinové a další zvláštnosti. Tak třeba grilovaná žabí stehýnka nebo plněné hlemýždí ulitky? Co Vy na to? Nechte se překvapit.