Po “covidových” časech jsme opět mohli o jarních prázdninách uskutečnit sérii školení hygienického minima pro pracovníky ve školních jídelnách. Letos jsme školení úspěšně uspořádali v osmi krajích ČR – v Jihočeském, Středočeském, Plzeňském, Jihomoravském, Karlovarském, Královéhradeckém, Pardubickém kraji a v Praze. A těší nás, že zájem o školení byl opět velký, ať už o školení prezenční či on-line formou.
Školení byla zaměřena na důležitost dodržování hygienických standardů a bezpečnostních opatření ve školních jídelnách, jako je provozní hygiena, úklid a sanitace, či problematika hygieny rukou. Účastníci se dozvěděli o správných postupech při skladování potravin, úpravě jídel, hygieně kuchyňského vybavení a čištění prostor. Dále byli seznámeni s výsledky kontrolní činnosti KHS ve školním stravování.
Školení jsme opět organizovali ve spolupráci s příslušnými krajskými hygienickými stanicemi a jejich hygieničkami z odboru hygieny dětí a mladistvých. Účastníci obdrželi osvědčení o absolvování školení hygienického minima.
Toto školení je součástí celkové snahy Asociace školních jídelen ČR a Krajských hygienických stanic o zlepšení hygienických standardů ve školních jídelnách a zajištění zdravotní bezpečnosti jejich strávníků.
Tým AŠJ ČR