Asociace školních jídelen ČR, z. s. uspořádala ve středu 9. dubna 2025 ve spolupráci se ZŠ a MŠ Luh ve Vsetíně, Španělským velvyslanectvím a šéfkuchařem Enrique Garcíou Tejadou tematický den věnovaný španělské kuchyni. Cílem akce bylo podpořit pestrost a kvalitu školního stravování a zároveň nabídnout dětem jedinečný kulturně-gastronomický zážitek.
Školní jídelna se na jeden den proměnila v malý kousek slunné Andalusie. Žáci mohli ochutnat tradiční speciality jako gazpacho, churros s čokoládou, turrón a samozřejmě i legendární paellu.
Právě ta se postarala o mimořádný okamžik – šéfkuchař Enrique García Tejada, známý svými paellami a spoluprací s ambasádou, připravil společně s týmem kuchařek školní jídelny rekordních 560 porcí, což je pravděpodobně největší paella připravená v historii školních jídelen v Česku.
Pro mnoho dětí to byla první zkušenost se španělskou kuchyní – a ohlasy byly nadšené:
„Nikdy jsem nejedl studenou polévku, ale gazpacho mi fakt chutnalo!“ – Adam, 3.B
„Zkusila jsem několik jídel a všechna mi chutnala, nejvíce asi paella. Moc se mi dnešní tematický den líbí,“ pochvalovala si Tereza ze 7.B.
Asociace školních jídelen ČR dlouhodobě podporuje vzdělávání v oblasti moderního a zdravého školního stravování. Tematické dny, jako byl tento, přinášejí dětem nejen nové chutě, ale i kulturní obohacení a podporují otevřenost vůči zdravému a kvalitnímu jídlu.
Děkujeme vedení školy, týmu školní kuchyně, Španělskému velvyslanectví a panu Tejadovi za spolupráci a hladký průběh akce. Už nyní připravujeme další podobné projekty!




