Seminář – Zdravé potraviny ve Vašem SK dnes i v budoucnu – 19. 11. 2024 – Plzeň – PLNĚ OBSAZENO
Informace k semináři
První konzultační seminář zaměříme na potraviny, které mají pozitivní vliv na zdraví a jsou, nebo by dle současných doporučení měly být, využívány i v rámci školního stravování. Jak docílit toho, aby děti pravidelně jedly například ryby, luštěniny nebo celozrnné obiloviny, když je doma dostávají jen výjimečně? Jak zařídit, aby nepopulární potraviny dětem chutnaly a neskončily rovnou v odpadkovém koši? Jak je chutně upravit, když s nimi sami běžně nepracujete. A jsou opravdu pro zdraví tak zásadní, jak se traduje?
Naši hosté na příkladech ukáží, jak podobné potraviny nenápadně zahrnout do běžného jídelníčku tak, aby to vybíravější strávníky neodradilo. Na konkrétních jídelníčcích vytipuje, kam se dají zařadit, kde mohou částečně nahradit klasickou variantu a kde je možné zvládnou nahradit zcela. Předvedeme si, jak dokáže téměř nepatrná změna ovlivnit nutriční hodnotu připravovaného pokrmu. Společně porovnáme Nutriční doporučení ke spotřebnímu koši a výživová doporučení a ukážeme si jak při výběrovém jídelníčku kombinovat pokrmy vzájemně, aby volba dětí byla nutričně srovnatelná. Nebude chybět ani problematika bezmasých pokrmů. Mohou být rostlinné alternativy plnohodnotné a opravdu nahradit pokrmy s masem? Jsou vegetariánské děti ohroženy?
Čeká vás velká spousta praktických tipů a vysvětlení souvislostí mezi potravinami a našim zdravím.
Naše pozvání přijali odborníci Státního zdravotního ústavu, proto můžete očekávat přesné informace k problematice potravin používaných v rámci školního stravování a spotřebního koše.
Seminář je sestaven dle zásad projektu Máme to na talíři.
Program semináře
Na co se ptáte?
- Co všechno jsou celozrnné potraviny a jak je poznat?
- Kam mohu schovat celozrnné obiloviny?
- Jsou bezmasé pokrmy opravdu pro děti plnohodnotné?
- Co nikdy nedělat s rybami a naopak, jak dětem chutnají?
- Co jsou vysoce průmyslově zpracované potraviny?
- Kdy pomohou a kdy vůbec nejsou potřebné?
- Jak plánovat jídelníček?
- Jak se orientovat v informacích o budoucím SK?
O čem budeme diskutovat?
- Čeho se obáváte?
- Co cítíte, že pro vás může být problematické?
- V jakých oblastech tápete a k čemu vám chybějí informace?
- Jaké argumenty vám chybí pro pedagogy, rodiče i strávníky?
- Jak se orientovat v informacích a dezinformacích, které nyní kolují o budoucím novém spotřebním koši a jeho obsahu?
Přednášející
-
Mgr. Alexandra KošťálováStátní zdravotní ústav
-
Mgr. Martin KrobotLékařská fakulta Masarykovy univerzity
-
MUDr. Eliška Selinger, MSc.Státní zdravotní ústav