Seminář – HACCP ve ŠJ – Ostrava 26. 10. 2023
Informace k semináři
Asociace školních jídelen ČR, z. s. si klade jako jeden z hlavních cílů propojit zajímavými a odbornými projekty školní jídelny ČR a pozitivně propagovat význam školního stravování. Tohoto cíle se snažíme dosáhnout systematickým zvyšováním znalostí personálu školních jídelen v oblasti výživy a bezpečnosti potravin. Právě bezpečnost potravin se v dnešní době stává, celospolečenským tématem a rezonuje napříč celou společností.
HACCP je systém kritických bodů ve veřejných stravovacích zařízeních, který ukáže na nebezpečí a předchází poškození zdraví strávníků. Je vodítkem pro pracovníky ŠJ i kontrolní orgány, jak je konkrétně v provozovně zabezpečena zdravotní nezávadnost jídla. Proto musí být “šitý na míru” každé jídelně.
Náš seminář “Systém HACCP – Analýza nebezpečí a kritických bodů ve školní jídelně” vychází z reálné praxe, odborný školitel Ing. Jan Šabršula Vám vysvětlí všechny nutné kroky při zavádění, uplatňování, dodržování a kontrole systému kritických bodů. Dozvíte se, jak vést kompletní dokumentaci, jak proškolit zaměstnance a jak ověřovat správnost systému.
HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) se zaměřuje na výčet kritických bodů při výrobním či jiném procesu v potravinářství. Formálně tak stanovuje činnosti a postupy při výrobě, provozu i prodeji potravin vycházející z platných hygienických předpisů a správné výrobní praxe tak, aby byla zabezpečena zdravotní nezávadnost finálního produktu.
Všichni, kteří se na výrobě pokrmů jakýmkoliv způsobem podílejí, musí být před zavedením systému proškoleni. Proškolení zahrnuje seznámení pracovníků se smyslem a cílem zavedení systému HACCP, seznámení všech pracovníků s jejich úkoly a jednoznačné rozdělení odpovědností.
Systém kritických bodů HACCP je nutnou součástí každé jídelny. Jde o zákonnou povinnost sloužící k ochraně veřejného zdraví.
Témata semináře
- Co je HACCP a jaká je legislativa?
- Základní principy tvorby HACCP
- Popis technologických postupů a provedení analýzy nebezpečí
- Stanovení ověřovacích postupů
- Školení pracovníků
- Nejčastější chyby
- Diskuse
Kdo Vám na semináři bude přednášet?
Rezervace místa na semináři
Seminář jsme pro vás připravili ve spolupráci s Magistrátem města Ostravy a díky tomu je tento seminář pro vás zcela zdarma.
Jak postupovat při rezervaci
- Vyplňte požadované údaje – Osobní údaje a Škola / Ogranizace
- Zvolte počet účastníků
- Vyplňte jména účastníků do polí, která se načtou
- V případě že je na semináři méně volných míst než požadujete formulář vás na to upozorní
Poznámky
V případě, že přihlašujete více osob, prosíme o vypsání jmen a příjmení do příslušných kolonek v registračním formuláři – nutné k prezenci a přípravě certifikátů.
Na základě rezervace Vám bude elektronicky doručeno potvrzení objednávky a následně obdržíte elektronicky fakturu se splatností 10 dní.
Každý účastník semináře obdrží osvědčení o proškolení v den jeho konání.