On-line seminář – Systém HACCP ve školních jídelnách – 7. 11. 2024
Informace k semináři
HACCP aneb systém kritických bodů ve školních jídelnách
HACCP je systém kritických bodů ve veřejných stravovacích zařízeních, který ukáže na nebezpečí a předchází poškození zdraví strávníků. Je vodítkem pro pracovníky ŠJ i kontrolní orgány, jak je konkrétně v provozovně zabezpečena zdravotní nezávadnost jídla. Proto musí být “šitý na míru” každé provozovně.
Naše školení HACCP vychází z reálné praxe, odborný školitel Vám vysvětlí všechny nutné kroky při zavádění, uplatňování, dodržování a kontrole systému kritických bodů. Dozvíte se, jak vést kompletní dokumentaci, jak proškolit zaměstnance a jak ověřovat správnost systému.
HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) se zaměřuje na výčet kritických bodů při výrobním či jiném procesu v potravinářství. Formálně tak stanovuje činnosti a postupy při výrobě, provozu i prodeji potravin vycházející z platných hygienických předpisů a správné výrobní praxe tak, aby byla zabezpečena zdravotní nezávadnost finálního produktu.
Všichni, kteří se na výrobě pokrmů jakýmkoliv způsobem podílejí, musí být před zavedením
systému proškoleni. Proškolení zahrnuje seznámení pracovníků se smyslem a cílem zavedení systému HACCP, seznámení všech pracovníků s jejich úkoly a jednoznačné rozdělení odpovědností.
Systém kritických bodů HACCP je nutnou součástí každé výrobny i provozovny, ve které se pracuje s potravinami. Jde o zákonnou povinnost sloužící k ochraně veřejného zdraví.
Program školení
- Co je HACCP a jaká je legislativa?
- Základní principy tvorby HACCP
- Popis technol. postupů a analýza nebezpečí
- Stanovení ověřovacích postupů
- Školení pracovníků
- Nejčastější chyby
- Diskuse
Harmonogram školení
- 08:30 – Spuštění videoprezentace AŠJČR. Od této doby doporučujeme připojit se, abyste měli dostatek času vše vyzkoušet a případně měli čas na řešení problémů s připojením.
- 09:00 – Zahájení semináře a úvodní slovo AŠJČR
- 11:30 – Ukončení semináře. Závěrečná videoprezentace AŠJČR
Cena školení
Jak postupovat při rezervaci
- Zvolte počet účastníků – vedle tlačítka Rezervovat školení.
- Vyplňte jména účastníků do polí níže – jméno a příjmení do jednoho pole.
- Klikněte na tlačítko Rezervovat školení.
- Na stránce košík zkontrolujte objednávku – částku, počet účastníků i jejich jména.
- Pokud je vše v pořádku klikněte na tlačítko Přejít do pokladny ¹
- Vyplňte požadované údaje a klikněte na tlačítko Objednat ²
Poznámky
¹ Pokud není vaše objednávka v pořádku můžete zvolené školení odebrat pomocí křížku vlevo od vybraného školení a postup opakovat.
² V případě, že si u nás vytvoříte účet. Přijdou vám do emailu přihlašovací údaje. Při další objednávce se pak budete moci přihlásit do systému a ušetříte si práci s vyplňováním polí pro fakturaci – na stránce pokladna. Při první objednávce můžete po vyplnění fakturačních údajů na stránce pokladna zatrhnout pole Vytvořit účet? (úplně dole na stránce) a účet vám bude vytvořen automaticky.
V případě, že přihlašujete více osob, prosíme o vypsání jmen a příjmení do příslušných kolonek v registračním formuláři – nutné k prezenci a přípravě certifikátů.
Na základě rezervace Vám bude elektronicky doručeno nejprve potvrzení objednávky a následně obdržíte elektronicky fakturu se splatností 10 dní.
Každý účastník semináře obdrží osvědčení o proškolení po skončení školení či semináře e-mailem na adresu, ze které přišla objednávka.
Přednášející
-
Ing. Jan Šabršulainterní auditor systému HACCP na SZŠ a VOŠZ Brno - Merhautova
Vystudoval Mendelovu univerzitu vBrně, obor Chemie a technologie potravin.
Pracoval jako inspektor Státní zemědělské a potravinářské inspekcevodboru kontroly.
Nyní pracuje jako pedagog odborných předmětů a interní auditor systému HACCP na Střední zdravotnické školea Vyšší odborné škole zdravotnické, Brno –Merhautova.
V minulých letech absolvoval různé vzdělávací kurzy(např. Úřednická zkouška voboru potravinářství, Základní senzorické zkoušky, Školení interních auditorů systému HACCP a ISO 9001).